Bewegen is goed voor je

Ons lichaam is ervoor ontworpen om regelmatig te bewegen en de spieren te belasten. Het is goed voor je conditie, voor je humeur, voor je brein en voor je gewicht. Het helpt je om je zelfverzekerder te voelen en maakt je meer bewust van je gezondheid, waardoor je ook geneigd bent bewuster te eten.  Bewegen zorgt voor een sterker hart waardoor je bloed krachtiger door je lijf wordt gepompt en er dus meer zuurstof gaat naar je spieren en organen. Alle systemen in je lijf worden positief beïnvloed, waardoor je fysiek, mentaal en emotioneel beter gaat functioneren.

Naast gezonde voeding is bewegen dus een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Een slecht voedingspatroon is echter niet te compenseren met sporten. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, helpt het verbeteren van je eetpatroon meer dan bewegen. Bewegen is vooral de factor die je helpt fit en actief te zijn en het is mooi meegenomen dat je er ook nog wat calorieën mee verbruikt. Gezonder eten heeft veel meer en sneller effect dan alleen meer bewegen of sporten. Het aanpassen van je voedingspatroon is de eerste en belangrijkste stap naar een gezonde levensstijl. Maar door bewegen te combineren met het aanpassen van je eetgedrag, bereik je uiteindelijk het meeste resultaat.

Bewegen is belangrijk voor iedereen en voor elke leeftijd. Als je ouder wordt neemt de spiermassa af, vertraagt de stofwisseling, verbruik je minder energie en kom je dus sneller aan – ook als je niet meer eet dan voorheen. Als je de spieren traint, schakelt de stofwisseling weer over op een hogere versnelling waardoor er meer calorieën verbrand worden, ook wanneer je spieren in rust zijn. Het is op iedere leeftijd mogelijk om spiermassa op te bouwen, het is dus nooit te laat om met bewegen te starten.

Voordelen van bewegen zijn:

  • Je kunt beter ontspannen en hebt minder last van stress;
  • Bewegen werkt goed bij somberheid, depressie en angst;
  • Je kunt beter slapen, waardoor je minder moe en ’s morgens gemakkelijker opstaat;
  • Je krijgt sterkere spieren en botten en een mooiere huid;
  • Het is goed voor je bloeddruk en cholesterol.

Het is belangrijk om een vorm van bewegen te vinden die je leuk vindt, waardoor het makkelijker in je leven in te passen is. Als je bewegen ziet als een verplichting, houd je het minder lang vol en vind je het ook moeilijker om er tijd voor te maken. Veel mensen gebruiken het excuus dat ze er geen tijd voor hebben, maar als je het leuk vindt om te doen, maak je andere keuzes qua tijdsbesteding. Ik heb er zelf voor gekozen om zoveel mogelijk ’s avonds na het eten een wandeling te maken van ongeveer een uur. Als ik dat niet doe, zit ik meestal voor de TV of lees ik een boek. Dat is natuurlijk ook prima, maar je moet dan een bewuste keuze voor het een of het ander maken. Het is niet zo dat je geen tijd hebt, maar dat je er zelf voor kiest hoe je die tijd gebruikt. Doordat ik gemiddeld vijf keer per week een uur wandel en de fiets gebruik voor woon/werkverkeer en de meeste boodschappen, beweeg ik regelmatig zonder dat ik daar veel moeite voor moet doen. Daarnaast doe ik twee keer in de week een workout van een half uur, als het even kan buiten in de tuin. Er zijn op internet veel verschillende workouts te vinden, met of zonder attributen als kettlebells. Voor de variatie doe ik elke workout ongeveer zes keer en ga dan weer een andere doen. Natuurlijk heb ik ook weleens geen zin, maar als ik dan eenmaal bezig ben, voel ik me fitter. Het voordeel is dat het relatief weinig tijd en geld kost maar dan moet je wel de discipline hebben om het gewoon te doen. Het is natuurlijk ook prima om naar een sportschool te gaan of je aan te sluiten bij een sportvereniging als dat voor jou beter werkt.

Kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen er ook voor zorgen dat je meer beweegt. Enkele tips:

  • Probeer niet te veel achter elkaar te zitten, sta regelmatig op om bijvoorbeeld iets te drinken te halen;
  • Neem vaker de trap in plaats van de lift;
  • Laat de auto staan en ga op de fiets naar de winkel, de school of naar je werk;
  • Als je toch met de auto gaat, parkeer dan de auto niet voor de deur maar iets verderop, zodat je een wandeling maakt;
  • Ga op een vaste tijd bewegen, bijvoorbeeld na het eten.

Veel succes en vooral veel plezier!

 

Related Post