In Nederland hebben gelukkig prima gezondheidszorg. Het is alleen jammer dat de eerste reactie van de meeste artsen op een klacht is: medicijnen erin! Terwijl veel van de klachten sterk kunnen verminderen of zelfs kunnen genezen door je voedingspatroon te wijzigen. Artsen zien voeding niet als medicijn. Hippocrates zei lang geleden al het volgende: laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.
Een gezond voedingspatroon voorkomt klachten en kan zelfs genezen. Helaas blijken de meeste artsen weinig kennis over voeding te hebben. In de artsenwereld heeft voeding zelfs een stoffig imago, al lijkt dit langzaam te veranderen. Het is inmiddels een populair onderzoeksgebied omdat er nog veel vragen over de relatie tussen voeding en gezondheid bestaan. Het uitgangspunt bij een gezond voedingspatroon is dat het lichaam zelf herstellend is wanneer het in goede gezondheid functioneert. Voeding is misschien wel de belangrijkste bron voor vitaliteit en gezondheid.
Ons lichaam kan veel aan, dat moeten we niet onderschatten. Alles wat je nodig hebt, haal je in principe uit je voeding. Daarnaast stimuleert bewegen processen die ziekten bestrijden. Als je gezond eet, goed omgaat met stress, beweegt en slaapt, dan kan het bijna niet misgaan. Tenzij je veel pech hebt, of bijvoorbeeld een genetische aanleg voor het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen.
Onderzoeken waar patiënten met diabetes type 2 met voeding- en levensstijladvies worden behandeld, laten geweldige resultaten zien. Ze hoeven minder of soms helemaal geen medicijnen meer te gebruiken. Er zijn niet alleen positieve ervaringen bij diabetes. Er zijn ook goede resultaten bij behandelingen tegen reuma, maag- en darmziektes, autisme, MS, chronische hoofdpijn en vermoeidheid. In het Máxima Medisch Centrum loopt er momenteel een studie met 150 mensen met reuma die hun voeding hebben aangepast. Uit tussentijdse resultaten blijkt dat 80 procent van de deelnemers minder pijn en vermoeidheidsklachten heeft.
Een gezond voedingspatroon is maatwerk, ieder mens is anders en er zijn mensen met allergieën of overgevoeligheden, maar in grote lijnen is het vooral belangrijk verse en onbewerkte producten te eten. Uiteraard moet je de inname van snelle koolhydraten (zoals suiker, snoep, producten van wit meel, vruchtensappen en limonades) beperken en vooral veel groenten te eten, maar ook fruit, natuurlijke vetten en eiwitten, noten, zaden en (een beetje) zuivel. De meeste mensen eten te weinig groenten en juist teveel snelle koolhydraten.
Artsen denken vaak ten onrechte dat hun patiënten weinig gemotiveerd zijn om hun levensstijl te veranderen. Zij moeten hen dus juist motiveren en uitdragen dat je meteen pil de oorzaak niet aanpakt maar wel met gezondere voeding en een betere leefstijl.
BELANGRIJK: Ga niet zelf experimenteren met het stoppen of minderen van medicatie. Je kunt uiteraard naast het gebruik van je medicijnen een gezond voedingspatroon aanwennen en dan in overleg met een deskundige eventueel de medicatie aanpassen.