Wel of geen verse vruchtensappen drinken?

Jarenlang hebben we ‘s morgens sinaasappels uitgeperst en het verse sap gedronken omdat we dachten dat er geen gezondere start van de dag mogelijk was. Het sap was toch vers en er zaten veel vitamines in!

Helaas zitten er ook veel suikers in versgeperst vruchtensap, het zijn weliswaar vruchtensuikers maar die zorgen wel meteen voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Daarnaast gaat een groot deel van de vezels verloren. Wanneer je een evengrote hoeveelheid fruit eet, en dus kauwt, komt er beetje bij beetje een deel van het fruit je lichaam binnen, waardoor het stukje bij stukje verteerd kan worden. Je suikerspiegel blijft stabieler doordat de insuline de hoeveelheden suiker in delen kan opvangen.

Door de piek in je suikerspiegel heb je al snel weer honger en ondanks het feit dat je met een glas verse vruchtensap al een groot aantal calorieën hebt gedronken, heb je waarschijnlijk na twee uur alweer trek in meer calorieën!

De verse vruchtensappen in de supermarkt hebben uiteraard nog extra ingrediënten om het sap langer houdbaar te maken. Hoe langer de fles houdbaar is, hoe meer toevoegingen er nodig waren.

Mijn advies is dan ook om zo weinig mogelijk vruchtensappen te drinken. Als je ze echt heel lekker vindt, neem ze dan heel af en toe en nadat je wat gegeten hebt. Als je ze drinkt op een nuchtere maag, stijgt de bloedsuikerspiegel sneller dan wanneer er al voedsel in je maag zit.

Beter is om fruit gewoon te eten, dan ben je ook sneller verzadigd! Voor een glas sinaasappelsap zijn ongeveer drie sinaasappels nodig en je hebt het zo weggedronken. Waarschijnlijk zou je niet meteen trek hebben in drie sinaasappels, toch?

Related Post