Past brood bij een gezonde leefstijl?

De laatste tijd worden er veel artikelen gepubliceerd over waarom je beter kunt stoppen met het eten van brood. Gelukkig zijn er ook genoeg professionals die daar minder negatief over zijn.
Veel mensen voelen zich veel beter als ze brood uit hun menu schrappen maar dat wil niet zeggen dat het slecht voor je is of dat het voor iedereen beter is om geen brood meer te nuttigen.
Ik ben zelf een echte broodeter en ik vond het ook prima om brood als diner te eten bijvoorbeeld met soep. Daarnaast at ik ook graag ontbijtkoek en eierkoeken.
Toen ik voor het eerst artikelen las over hoe “slecht” het was om brood te eten, ben ik wel bewuster gaan kijken naar mijn “broodeetpatroon”. Ik was er al snel van overtuigd dat ik best wat minder broodproducten zou kunnen nuttigen.
Dat betekent dat ik nooit meer dan één keer per dag brood eet en dat ik ook niet meer elke dag brood eet. Ik vind brood echter veel te lekker om het helemaal te laten staan, dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Omdat ik het belangrijk vind om zo min mogelijk suiker in mijn eetpatroon op te nemen, eet ik alleen nog maar brood waar geen suiker in zit. Bij de bakker kun je gewoon vragen of er in bepaalde broodsoorten suiker zit en in de supermarkt staat meestal op de verpakking wat de ingrediënten zijn. Daardoor weet ik dat het “stevig speltbrood” van de Albert Heijn en de meeste “Liefde en Passie” broden van dezelfde supermarkt geen suiker bevatten. Ik neem ook maximaal twee sneetjes van dit brood.
Vooral als je je lunch mee moet nemen naar je werk of naar school is het handig om een pakketje brood als lunch te maken. Dat is ook wat we al jaren gewend zijn.
Toch zijn er ook genoeg alternatieven zoals bijvoorbeeld crackers van Fjord (verkrijgbaar o.a. bij Jumbo), deze bevatten volkoren roggemeel en geen suiker.

Je kunt ook pannenkoekjes bakken en meenemen of havermoutpap of yoghurt. Ook de Oopsies waarvan het recept op deze website staat, zijn een goed alternatief.
Op dit moment neem ik twee keer per week brood mee als lunch, twee keer per week yoghurt met havermout, banaan, lijnzaad, chiazaad en kaneel en als ik niet hoef te werken, dan maak ik thuis havermoutpap als lunch. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik na de lunch met brood eerder een dip heb dan na de lunch met yoghurt of havermout. Ik heb echter verder geen last van het eten van brood en daarom ga ik er niet helemaal mee stoppen.
Mijn belangrijkste advies is: probeer zelf of je je beter voelt als je minder of geen brood eet. Als je een groot verschil merkt, kan ik me voorstellen dat je brood uit je menu schrapt. Maar als dat niet zo is en je vindt het lekker, dan zou ik gewoon brood blijven eten maar overdrijf het niet en probeer zoveel mogelijk brood met veel vezels te nemen.
Ondertussen geniet ik met mate van mijn boterhammen en maak ik zelfs soms een uitzondering als ik tijdens een etentje warm wit stokbrood met kruidenboter krijg aangeboden. Je moet af en toe kunnen genieten van voeding waarvan je weet dat het niet de meest gezonde keuze is. Geniet er dan ook echt van en voel je niet schuldig!

Related Post