Congres Sport en Voeding op 20 november 2015

Op vrijdag 20 november 2015 was ik met ongeveer 800 medecongresbezoekers aanwezig bij het Congres Sport en Voeding op Papendal.

Na een lange autorit met bijpassende files was ik net op tijd op het terrein van Papendal. Ik was er nog nooit geweest dus ik vond het leuk om te zien hoe groot het complex is en hoeveel sportfaciliteiten er zijn.

De eerste lezing werd verzorgd door twee sportdiëtisten die vertelden dat gezonde voeding de basis is voor iedere sporter op elk niveau. Als de basisvoeding op orde is, kun je overwegen of het voor jou nodig is om nog sportspecifieke voeding te nemen.

De leukste lezing vond ik de presentatie van Erik te Velthuis, manager Topsportrestaurant op Sportcentrum Papendal. Hij werkt met zijn team aan lekkere producten voor sporters door vooral met pure producten en basisvoeding te koken.

De catering was prima verzorgd en na de lunch was er een interview met Epke Zonderland.

Hij wordt begeleid door een sportdiëtist en benadrukte het belang van een goede gebalanceerde voeding voor een topprestatie: ‘Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk basisvoeding is. Als de basis niet goed is, merk je dat al na een paar dagen. Bij een extreem intensieve inspanning kunnen extra supplementen wel iets doen, maar een supplement is in feite echt finetuning’, aldus Zonderland. ‘Als de basis niet goed is, heeft de rest namelijk geen zin.’

Ik heb ook nog lezing bijgewoond over Voeding en sport bij ouderen, Voeding en sport bij diabetes en Overgewicht en Sport.

De conclusie van deze interessante en inspirerende dag was dat het voor iedere sporter mogelijk is om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen door een gebalanceerde basisvoeding, bestaande uit onder andere groenten, fruit, graanproducten, vlees en zuivel.

Dit was weer een geslaagd congres georganiseerd door FrieslandCampina. Als je geïnteresseerd bent in voeding is het de moeite waard om je te abonneren op hun nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van dit soort congressen.

Related Post