Waarom je maar drie eetmomenten op een dag zou moeten inplannen!

Tijdens de Sugarchallenge eet je drie maaltijden per dag en geen tussendoortjes. Waarom is dat eigenlijk?

Steeds als je iets eet, raakt je bloedsuikerspiegel uit balans en zal het lichaam insuline aanmaken om ervoor te zorgen de voeding wordt opgenomen in de cellen en de bloedsuikerspiegel weer in balans komt. Het lichaam heeft per maaltijd ongeveer 3 uur nodig voor het opnameproces. Afhankelijk van wat je eet betekent dit dat er ongeveer 3 uur insuline in je bloed zit. Te veel insuline in je bloed omdat je te vaak of te zoet of te veel eet kan ervoor zorgen dat je honger krijgt….

Wanneer je jouw maaltijden goed opbouwt met daarin een voor jouw lichaam juiste verdeling van de verschillende voedingsstoffen, weinig tot geen suikers en gezonde koolhydraten, hoeft je lichaam maar minimaal insuline aan te maken en daardoor zal je bloedsuikerspiegel minder gaan schommelen. Het fijne daarvan is dat je hongergevoel en je behoefte aan snacken tussendoor zal verdwijnen. Sterker nog, je hebt vaak niet eens honger op die momenten dat het tijd is voor de maaltijd!

Tussendoortjes stoppen de vetverbranding

Als je insuline in je bloed hebt kun je GEEN vet verbranden. Dit is onmogelijk! Insuline remt namelijk de aanmaak van een aantal hormonen dat verantwoordelijk is voor de vetverbranding en herstel van het lichaam. Het duwt als het ware deze ‘vetverbrandings-hormonen’ aan de kant, waardoor ze moeten wachten totdat de insuline klaar is met haar taak.

Je kunt dus na een maaltijd of het eten van een tussendoortje alleen maar voeding opnemen en dat wat je lichaam niet op kan nemen wordt onder regie van de insuline opgeslagen als vet. Veel insuline in je bloed betekent ook dat een aantal andere ‘vetopslaghormonen’ zoals cortisol en adrenaline actiever wordt. Daarnaast zal de aanmaak van cholesterol worden gestimuleerd.

Ongeveer 3 uur na de maaltijd is het insulinepeil in je lichaam fors gedaald en kunnen de vetverbrandende hormonen weer aan de slag. Tenminste…. als we ons op dat moment niet laten verleiden tot een tussendoortje. Want dan maakt het lichaam weer insuline aan en begint het hele verhaal overnieuw.

Van tussendoortjes krijg je honger           

Daar komt bij dat de meeste tussendoortjes vaak grote hoeveelheden suiker of snelle koolhydraten bevatten en smaakversterkers, waardoor ze er feitelijk voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel enorm gaat pieken. Hierdoor krijg je dus ook honger waardoor je het gevoel hebt dat je móet eten!

Tussendoortjes zijn toch juist goed voor de bloedsuikerspiegel?

Dat is wat vaak wordt gezegd maar uit bovenstaande blijkt het tegendeel. Door het eten van tussendoortjes blijft je bloedsuikerspiegel de hele dag onnodig hoog. Hierdoor heb je de hele dag (teveel) insuline in je bloed en kunnen veel andere hormonen hun werk niet doen.

Het gevoel van slapte, bibberigheid, rillerigheid of duizeligheid dat veel mensen ongeveer 2-3 uur na hun maaltijd ervaren (sommigen al na een uur) komt veelal doordat je TEVEEL insuline in je bloed hebt als overblijfsel van een enorme bloedsuikerpiek. Je MOET dan eten om de insuline uit je bloed te krijgen. Hetzelfde geldt voor diabeten: een hypo krijg je als de dosering van jouw insuline te hoog is.

Tussendoortjes zijn aangeleerd:

Vaak hebben we bepaalde rustmomenten gekoppeld aan tussendoortjes. Denk aan een koffie of theepauze met daarbij koekje. Of een uurtje voor de maaltijd nog even iets te snacken nemen. Onthoud dat je op zo’n moment direct de vetverbranding stopzet, vaak helpt dat om toch nog even te wachten met eten.

Als je echt vet wilt verbranden is het belangrijk om tussendoortjes te laten staan en over te stappen op het eten van drie hoofdmaaltijden per dag die goed zijn opgebouwd met daartussen een pauze van ongeveer 4 à 5 uur. Het lichaam is dan per maaltijd ongeveer 3 uur bezig met de verwerking van de voedingsstoffen en heeft daarna 1 à 2 uur over waarin vet kan worden verbrand en de hormonen die door de insuline in de wacht zijn gezet hun ‘ding’ kunnen doen. Hierdoor ervaar je meer energie, betere nachtrust, een jongere huid en uiteraard kilo’s vetverlies!

Overschakeling van suikerverbranding naar vetverbranding  

Je kunt je lichaam helpen om sneller de overschakeling te maken van suikerverbranding naar vetverbranding met de volgende dingen:

  • Laat alle tussendoortjes staan en eet maximaal drie keer per dag;
  • Houd je bloedsuikerspiegel mooi laag en zo goed mogelijk in balans;
  • Eet voldoende gezonde vetten in de vorm van kokosvet, olijfolie en roomboter;
  • Eet voldoende biologische eiwitten;
  • Zorg voor voldoende rust en ontspanning (stresshormonen verhogen de bloedsuikerspiegel);

Ga op tijd naar bed (vet verbranden lukt het beste als er veel zuurstof beschikbaar is. Overdag wordt een groot deel van de beschikbare zuurstof gebruikt om te kunnen functioneren, in de nacht is er veel meer zuurstof beschikbaar en dat helpt je lichaam om makkelijker vet te verbranden).

Het schrappen van de tussendoortjes wil niet zeggen dat je minder moet gaan eten! Als je gewend bent om gezonde tussendoortjes te nemen als fruit, noten, yoghurt, kun je dit uiteraard toevoegen aan een van je maaltijden. Zo neem ik mijn fruit altijd als toetje na het diner en/of door mijn havermout of yoghurt bij het ontbijt. Als ik zelf iets gebakken heb, zoals brownies of honing-notenkoek, dan neem ik dat aansluitend aan mijn lunch of mijn diner.

Related Post