Focus op gezond eten en niet op afvallen!

Veel mensen gooien hun eetpatroon om omdat ze willen afvallen. Dat betekent dan meteen dat ze stoppen met hun nieuwe eetpatroon als ze niet afvallen of als ze hun doel qua gewicht bereikt hebben.

Ik denk niet dat dat de goede motivatie is en dat het dus ook niet werkt. Als je eerste doel is: gezond eten, dan volgt uiteindelijk ook een gezond gewicht, dat bij je past. Je moet daar niet in eerste instantie op focussen. Je kunt pas op een goede manier afvallen als je lichaam gezond is en dus geen voedingsstoffen mist. Zodra je een gezond eetpatroon aanneemt, gaat je lichaam eerst herstellen en zorgen voor een goede basis. Dan zul je je ook steeds beter gaan voelen en zul je merken dat je meer energie krijgt. Als je het patroon kunt volhouden, dan zul je uiteindelijk het gewicht bereiken dat bij je past, zonder dat je er extra veel moeite voor moet doen. Het is niet de bedoeling dat je stopt met het eetpatroon omdat je je ideale gewicht hebt bereikt, maar je gaat gewoon door omdat je je er goed bij voelt. Het wordt dan normaal om op deze manier te eten en je wilt ook niet meer terug naar je oude patroon.

Ik vind het zelf helemaal niet moeilijk (meer) om gezonde keuzes te maken met betrekking tot voeding. Ik kan soms echt met onbegrip kijken naar mensen, die dan hun winkelwagen volladen met cola en andere frisdranken, veel chips, koeken en snoep. Natuurlijk neem ik weleens iets wat minder gezond is maar dan geniet ik er erg van en dan neem ik ook iets wat ik echt lekker vind. Als ik echter een koekje bij mijn koffiebestelling krijg, eet ik deze niet op. Terwijl ik dat vroeger nooit zou laten liggen, gewoon omdat ik van zoet hield en nog steeds houd. Ook koekjes die ik niet superlekker vond, at ik op zonder erbij na te denken. Nu eet ik bijvoorbeeld wel het chocolaatje dat je bij de latte macchiato krijgt bij The Coffee Company, want dat vind ik gewoon lekker.

Ik krijg wel vaker de opmerking dat mensen het knap van mij vinden, dat ik zo gedisciplineerd gezond eet. Maar dat voelt helemaal niet als knap, het is “my way of life” geworden en het kost mij net zo weinig moeite als het andere mensen kost die nergens op hoeven of willen letten. Ik heb absoluut niet het idee dat ik mezelf tekort doe of dat ik het mezelf moeilijk maak door deze keuzes te maken.

Het belangrijkste daarbij is, dat je zelf een gezond eetpatroon voor jezelf bepaalt. Je moet niet een patroon aannemen dat voor je is vastgesteld maar het goede patroon voor jezelf vinden, waarbij het gezonder eten geen moeite kost. Daarnaast is het altijd goed om te bedenken dat je nooit 100% gezond kunt eten, als je 80% van de tijd gezond eet en 20% van de tijd minder gezond, dan heb je een goede balans gevonden en houd je het ook prima vol.

Veel succes!

Related Post