Is intermittent fasting iets voor jou?

Een aantal maanden geleden ben ik begonnen met intermittent fasting (IF) en ik voel me er heel goed bij.

Intermittent fasting is een eetpatroon, waarbij je vastperiodes afwisselt met periodes van eten. Het gaat daarbij vooral om wanneer je eet en niet om wat je eet. Je kunt veel over IF vinden op internet, ook over de verschillende methodes binnen IF. Ik heb gekozen voor de zogenaamde “leangains” methode. Hierbij deel je je dag op in een “eating window” en een “fast window”. Mijn “eating window” is 8 uur en mijn “fast window” is dan uiteraard 16 uur. Dat betekent dat ik mijn maaltijden eet in 8 uur per dag en dus 16 uur per dag niets eet. In die 16 uur drink ik wel water, thee en koffie zonder suiker.

Intermittent fasting heeft een positieve invloed op je lichaam. Tijdens de “fast window” moet je lichaam het opgeslagen vet gebruiken als energiebron, daardoor verlies je (extra) vet. Daarnaast heeft IF een positieve invloed op twee van de belangrijkste hormonen in ons lichaam als het gaat om vetverbranding, namelijk insuline en HGH (Human Growth Hormone). Verder zorgt IF ervoor dat je insulinelevels constanter blijven waardoor je meer energie hebt gedurende de dag en minder trek hebt in “verkeerde” tussendoortjes.

In het begin was het best wennen, vooral om naar mijn werk te fietsen zonder te eten, maar na een paar dagen begon het al gewoon te worden. Het is wel belangrijk om genoeg te drinken, ik drink ongeveer twee liter water naast thee en koffie. Mijn eerste maaltijd neem ik rond 12.00 uur en na 20.00 uur eet ik dan niets meer. Tijdens deze 8 uur neem ik wel gewoon drie maaltijden, ik sla dus niet mijn ontbijt over maar eet deze pas om 12.00 uur. Mijn “lunch” neem ik dan rond 15.30 uur en mijn diner tussen 18.00 en 18.30 uur. Soms neem ik dan nog een “tussendoortje” om 20.00 uur. Ik vind het belangrijk om genoeg groenten, fruit en andere gezonde voeding binnen te krijgen maar omdat ik dat binnen 8 uur wil eten, heb ik veel minder tijd en dus behoefte om tussendoortjes te eten.

Als je het ook wilt proberen, kun je natuurlijk starten met één dag en kijken hoe het bevalt. Je bepaalt zelf welke 8 uur jouw “eat window” is, voor mij werkt tussen 12.00 en 20.00 uur het best omdat je dat makkelijk kunt inpassen in de eetschema’s die andere mensen hebben, bijvoorbeeld als je een lunchmeeting hebt op het werk. Maar als je het moeilijk vindt om de hele ochtend niet te eten, kun je natuurlijk ook voor een “window” kiezen van 10.00 tot 18.00 uur. Om echt te weten of het iets voor je is, moet je het eigenlijk minstens twee weken vol houden, zodat je aan het eetpatroon kunt wennen. Na ongeveer vier weken is je lichaam helemaal gewend en zul je merken dat je geen honger hebt aan het begin van de dag, terwijl je nu waarschijnlijk denkt dat je niet zonder eten de dag kunt beginnen, omdat je altijd met honger wakker wordt.

Belangrijk: IF is niet voor iedereen geschikt! In eerste instantie zorgt IF namelijk voor extra stress op je lichaam. Het is dus niet verstandig om met IF te starten als je je in een stressvolle periode van je leven bevindt. Het is altijd belangrijk dat je genoeg slaapt en voldoende beweegt. Daarnaast kan het de menstruatiecyclus verstoren en daardoor eventueel ervoor zorgen dat je moeilijk zwanger raakt. Als je zwanger bent of medische problemen hebt, is het niet verstandig om IF te proberen. Het moet echt goed voelen en dat is niet voor iedereen het geval.

Het allerbelangrijkste is dat je zelf bepaalt hoe je eetschema eruit ziet en als je bijvoorbeeld in het weekend “gewoon” wilt eten, moet je dat ook gewoon doen. Alle eetgewoonten houd je het beste vol als je je er goed bij voelt en als het geen dieet wordt. Je kunt ook periodes van IF en “gewoon” eten afwisselen en natuurlijk tijdens de vakantie ervoor kiezen om niet aan IF te doen.  Luister gewoon goed naar je lichaam!

Related Post