Focus niet op afvallen maar op lekker in je vel zitten

Elk jaar in januari kunnen we er niet omheen: afvallen. Het is een belangrijk thema in veel tijdschriften en ook reclames prijzen producten aan die kunnen helpen bij het afvallen. Uiteraard zijn er genoeg mensen, vooral vrouwen, die als goed voornemen: afvallen hebben. Terwijl we eigenlijk allemaal wel weten dat het gewichtsverlies, als je het afvaldieet al volhoudt, tijdelijk is en als je pech hebt, ben je uiteindelijk zwaarder dan toen je startte. Dat is het zogenaamde jojo-effect.

Het is een logische reactie op het overvloedige eten dat we met z’n allen in december voorgeschoteld krijgen. Het is op zich ook een goed plan om te starten met bewuster eten in januari. Het doel moet dan wat mij betreft alleen zijn dat je lekkerder in je vel wilt zitten. Je wilt meer energie krijgen, lekkerder slapen, een gezondere uitstraling hebben. Als je de goede keuzes maakt qua voeding en je hebt overgewicht, dan zul je ook afvallen, maar dat moet niet je hoofddoel zijn.

Als je zorgt dat je jezelf een voedingspatroon aanwent dat goed vol te houden is, ruimte biedt voor af en toe een traktatie en gewoon lekker is, val je minder makkelijk terug in je oude gewoontes.

Een belangrijk aspect in het volhouden is, dat je zonder stress gaat starten. Zorg dat je niet de hele dag met eten bezig bent en dus niet steeds op de klok kijkt of het al weer tijd is om iets te eten. Stress zorgt er altijd voor dat je niet lekker in je vel zit en dan is het extra moeilijk om niet te zwichten voor suikerrijke tussendoortjes waar je op dat moment juist echt behoefte aan denkt te hebben. Het is dan handig om gezonde alternatieven, zoals noten en fruit in huis te hebben of in je tas als je niet thuis bent. Realiseer je dat noten en fruit ook echt lekker zijn en niet minder smakelijk dan een chocoladereep. Maar wees niet te streng voor jezelf, als je chocoladerepen echt lekker vindt, gun jezelf dan af en toe een stukje (niet de hele reep) en geniet er dan ook van. Als je jezelf een ‘traktatie’ gunt, neem dan wel iets wat je echt lekker vindt. Ik nam bijvoorbeeld altijd een toetje als ik uit ging eten, het hoorde gewoon bij een etentje, ook als ik de desserts eigenlijk niet heel lekker vond. Tegenwoordig neem ik alleen een toetje als er iets op de kaart staat dat ik echt lekker vind. Staat er geen lekkere optie op de kaart, dan neem ik een lekkere koffie en geniet daar dan van. In het begin is het even wennen, maar nu vind ik het prima. We denken vaak in vaste patronen, zoals bijvoorbeeld een koekje bij de koffie of thee, maar we kunnen die patronen ook veranderen.

Je kunt zelf bepalen wat voor jou een gezond voedingspatroon is, dat is namelijk voor iedereen anders. Sommige mensen hebben geen last van het eten van brood, anderen wel. Datzelfde geldt voor zuivelproducten. Het belangrijkste is dat je de voeding zoveel mogelijk onbewerkt koopt, dus geen zakjes en pakjes maar producten van de versafdeling. Uiteindelijk zul je merken dat je smaak verandert en dat je veel meer geniet van de verse producten en hun pure smaakt. Dat is echt anders dan alle voedingsmiddelen die in een fabriek zijn geproduceerd met allerlei chemische toevoegingen. Daardoor voed je je lichaam en zorgt je lichaam ervoor dat je op een gewicht uitkomt dat bij je past.

Uiteraard is bewegen ook belangrijk, daarover meer in mijn volgende blog!

Related Post