Wil je meer weten over een gezonde bloedsuikerspiegel?

Om meer te weten over het belang van een gezonde bloedsuikerspiegel, had ik me ingeschreven voor de Masterclass Gezonde Bloedsuikerspiegel van Carola van Bemmelen op zondag 22 mei in Nijkerk.

De masterclass vond plaats in een prettige ruimte met allemaal tafeltjes twee aan twee gerangschikt en op elke tafel lag een reader met informatie en een handout van de Powerpointpresentatie, waarop we aantekeningen konden maken. Er waren 22 cursisten en om 9.30 uur startte de “les”. Ik had al twee keer eerder een presentatie van Carola meegemaakt en het valt elke keer weer op hoe “gewoon en toegankelijk” ze is. Dat lijkt misschien logisch maar ze wordt steeds bekender in Nederland en haar boeken hebben mij geïnspireerd om mijn eigen website te gaan starten, uiteraard nadat ik mijn gezonde levensstijl had gevonden met behulp van haar adviezen.

Het verhaal van Carola was heel duidelijk en begrijpelijk en toen ze de pauze aankondigde, hadden de meeste cursisten eigenlijk zoiets van: oh, nu al. Dat zegt veel over hoe boeiend en praktijkgericht ze kan presenteren.

Belangrijke zaken die aan de orde kwamen, waren o.a.:

  • Wat is een gezonde bloedsuikerspiegel: de waarde hoort tussen 4 en 8 mmol/liter te zijn, te hoog is op lange termijn dodelijk, te laag is op korte termijn dodelijk.
  • Wat zijn de voordelen van een gezonde bloedsuikerspiegel: via de bloedsuikerspiegel worden veel belangrijke processen in het lichaam geregeld. Als deze in balans is, verloopt alles in het lichaam voorspoedig, waardoor je lekker in je vel zit.
  • Hoe merk je het als jouw bloedsuikerspiegel uit balans is: je herkent een te lage bloedsuikerspiegel aan veel zin in zoet, hoofdpijn, duizeligheid, trager denken, moe zijn; een te hoge bloedsuikerspiegel herken je aan meer dorst en vaker plassen, droge mond, adem die naar aceton ruikt, jeuk, moeilijke genezing van wondjes, vermoeidheid, sufheid, moeite met ademhalen en een te hoge bloedsuikerspiegel kom vaak voor bij diabeten (of pré-diabeten).
  • Wat zijn de gevolgen van een bloedsuikerspiegel die uit balans is: leververvetting, verhoogd cholesterol, diabetes, schildklierproblemen, verhoogde bloeddruk, overgewicht, kanker.

De grote eye opener voor mij was dat tussendoortjes de bloedsuikerspiegel wel stabiel houden maar stabiel hoog! Ik was er zelf al van overtuigd dat tussendoortjes niet nodig zijn en ik voel me beter als ik geen tussendoortjes neem. Toch ging ik steeds twijfelen als andere “deskundigen” juist het advies gaven om 6 keer per dag te eten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ze hadden dus wel gelijk maar stabiel hoog is natuurlijk niet het doel, stabiel laag wel en dat betekent: geen tussendoortjes.

Halverwege de dag werden we getrakteerd op een heerlijke suikervrije lunch en werden er volop ervaringen uitgewisseld aan tafel. De dag eindigde om 16.00 uur met een korte schriftelijke evaluatie en vol energie en inspiratie vertrokken alle cursisten naar huis.

Kortom: echt een aanrader!

Related Post