Past “snoep” in een gezonde levensstijl?

Veel mensen denken dat je “niets lekkers” meer mag eten als je een gezonde levensstijl aanneemt. Mijn idee is dat je zelf bepaalt wat je eet en dat je er bewust voor kiest om “normally natural” te eten omdat je je daar goed bij voelt.  Je moet niet het gevoel hebben dat je een dieet volgt en dat het de bedoeling is dat je daarmee gaat stoppen als je bijvoorbeeld bent afgevallen of als je weer genoeg energie hebt. Ik ga ervan uit dat je zelf bepaalt wat voor jou een gezonde levensstijl is, die is voor iedereen verschillend. En als je jouw ideale ritme hebt gevonden, zou het geen moeite moeten kosten om dat te behouden. Het is een nieuwe gewoonte geworden waar je je goed bij voelt.

Veel mensen voelen zich beter als ze zich houden aan drie maaltijden per dag en geen tussendoortjes meer nemen. Anderen voelen zich weer beter als ze meerdere kleine maaltijden eten en nemen dus wel tussendoortjes. Ook als je normaal gesproken geen tussendoortjes neemt, kun je daar toch soms behoefte aan hebben of trek in hebben. Bij speciale gelegenheden als verjaardagen en feestdagen kies ik er zelf voor om wel “iets lekkers” te nemen. Dat kan ook een stuk taart zijn, waarvan ik weet dat er minder gezonde voedingsstoffen in zitten. Ik ben me er op dat moment ook bewust van dat ik iets eet dat minder gezond is en dat ik dat waarschijnlijk ook ga merken aan mijn lichaam. Die beslissing neem ik dan ook alleen als ik weet dat ik die taart heel erg lekker vindt en niet omdat ik vind dat ik taart moet eten, als dat me wordt aangeboden. Dan geniet ik er echt van.

Het is natuurlijk nog beter om zelf lekkere tussendoortjes te maken, zodat je weet wat er in zit. Bij recepten vind je daar enkele voorbeelden van, maar je kunt ook op internet veel recepten vinden.

Gelukkig is er in de winkel ook steeds meer “snoep” te koop dat gezoet is met bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker of dadels. Ik maak het meeste “snoep” zelf maar koop wel eens chocola zoals Ombar (o.a. te koop bij Albert Heijn) of Love chock of Vivani 92% (beiden o.a. te koop bij Ekoplaza). Uiteraard eet ik daar dan niet elke dag van.

Kortom, “snoep” past zeker in een gezonde levensstijl, je bepaalt zelf hoe vaak en watvoor “snoep” dat dan is. Geniet er dan wel van!

Related Post