Ben jij gevoelig voor de boodschap van documentaires over voeding?

De afgelopen weken heb ik een aantal documentaires en filmpjes over voeding gekeken. Hierdoor besefte ik weer dat het belangrijk is om kritisch te zijn over je voedingspatroon en ook kritisch te kijken naar de boodschap van bepaalde documentaires. Het is ook goed om verschillende inzichten met elkaar te vergelijken en zelf te bepalen wat het beste voor je is. Dat is uiteraard lastig maar hoe vaker je naar dit soort programma’s kijkt, hoe beter je je eigen voedingspatroon kunt creëren.

Het begon met de documentaire “Fed Up”, een indrukwekkend verhaal over vooral jongeren in de USA die te zwaar zijn. Dat is een groot probleem, met name omdat hun ouders vaak het idee hebben dat ze gezonde producten voor hun kind kopen. De verpakkingen van veel producten hebben een gezonde uitstraling, terwijl er teveel suiker in verwerkt is. Helaas is deze documentaire niet meer via uitzending gemist te zien maar als je een abonnement neemt op NLZiet, kun je “Fed Up” alsnog kijken. Het is echt de moeite waard, je kunt ook een gratis proefabonnement van een maand aanvragen. Dan kun je via deze link kijken: http://www.npoplus.nl/play/3doc_fed_up/2016-05-26/KN_1681183/250247

In diezelfde week was de uitzending van “Broodje gezond” waarin werd onderzocht of er in verse jus d’orange net zo veel suiker zit als in cola. Deze aflevering is erg toegankelijk en geeft o.a. adviezen over wat je het beste kunt doen als je je glaasje verse jus d’orange echt niet kunt missen. Je kunt “Broodje gezond” terugkijken via: http://www.npo.nl/broodje-gezond/24-05-2016/KN_1681151

Het filmpje “The honest Coca-Cola Obesity Commercial” is geen aanrader voor de echte cola-drinker, of misschien juist wel. Je kunt het filmpje zien via: https://m.youtube.com/watch?v=bHhCP5ad-zM. Ik begrijp niet dat er nog zoveel cola gedronken wordt maar dat is misschien makkelijk gezegd als je het niet lekker vindt.

Ik had echt de smaak te pakken en heb ook twee items van oudere Brandpuntafleveringen gekeken. In een aflevering in 2015 was het item “de strijd tegen sluipsuikers” te zien: http://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/de-strijd-tegen-sluipsuikers/. Het is een confronterend item over suiker die overal in lijkt te zitten, ook in producten waarvan je het niet verwacht.

In maart 2016 had Brandpunt een item over melk: http://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/de-witte-motor/. De vraag is of melk nou wel of niet goed voor je is?

Ben jij gevoelig voor de boodschap van documentaires over voeding? Ik in ieder geval wel, het helpt me om gezonde keuzes te blijven maken en sterkt me in mijn ideeën over wat gezonde voeding is. Om te voorkomen dat documentaires niet meer te zien zijn, ga ik vanaf nu dit soort links via Instagram en Twitter verspreiden. Als je op de hoogte wilt blijven, volg JENNED dan ook via deze social media kanalen.

Related Post