De duurste producten zijn niet altijd de gezondste!

Een veel gehoorde klacht als mensen gezonder willen gaan eten, is dat gezonde voeding zo duur is. Toch klopt dat niet helemaal. Uiteraard verkopen sommige winkels waar ze overwegend gezonde voeding hebben over het algemeen duurdere producten dan bij de “gewone” supermarkt. Tegenwoordig hebben de “gewone” supermarkten een steeds groter assortiment van gezonde producten, terwijl heel veel gewone voedingsmiddelen ook gezond zijn.

Een goed voorbeeld zijn de roggecrackers van Fjord, zie ook mijn blog over brood. Deze crackers zijn verkrijgbaar bij de Jumbo voor €0,45 en erg lekker. Je moet er wel goed naar zoeken want meestal staan ze op de onderste plank, zoals veel goedkope producten. Hoewel ik altijd deze crackers koop, verbaasde het me toch dat ze als beste uit de test volkoren-knäckebröd van de Consumentenbond kwamen. De resultaten van de test zijn gepubliceerd in de Consumentengids van december 2016. Door de prijs zijn ze niet alleen als “beste getest” maar ook nog “beste koop”. De Fjord crackers bestaan slechts uit roggemeel, water en zout, terwijl veel andere crackers ook andere ingrediënten bevatten en dat komt de kwaliteit meestal niet ten goede.

Een ander voorbeeld is de havermout (oatmeal) van AH basic. Ook hiervoor betaal je rond de €0,40 en het ligt meestal op de onderste plank. Er zitten alleen havervlokken in het pak, zonder toevoegingen. Let wel op: ze zijn niet glutenvrij, dus als je daar gevoelig voor bent, moet je havermout met het glutenvrij keurmerk kopen. Dat is dan wel weer duurder.

Veel producten die goedkoop zijn, bevatten maar weinig toevoegingen en dan zijn het dus puurdere voedingsmiddelen. Om dat zeker te weten, is het nuttig om altijd even het etiket te lezen.

Bij het lezen van het etiket moet je onderscheid maken tussen ingrediënten en voedingswaarde. Ingrediënten zijn alle “grondstoffen” die in het product zitten terwijl de voedingswaardetabel informatie bevat over de totale hoeveelheid energie die een product levert, verdeeld in koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Ik let zelf vooral op suiker en vaak staat er geen suiker in de ingrediëntenlijst maar wel in de voedingswaardetabel. Dat betekent dat er geen suiker aan het product is toegevoegd maar dat het product wel suikers bevat die van nature in de “grondstoffen” aanwezig zijn. Laat je niet misleiden door de term “natuurlijke suikers” bij de ingrediënten want dat zijn vaak geconcentreerde suikers. Het is ook belangrijk om te weten dat er heel veel verschillende namen voor suiker zijn en die wil je ook niet op de ingrediëntenlijst zien.

Verder let ik erop dat er niet te veel ingrediënten in een product zitten, het product moet zo puur mogelijk zijn. Ik kan het product dan altijd nog zelf bewerken en dan weet ik precies wat er in zit. Ik maak bijvoorbeeld mijn eigen pastasaus maar maak gebruik van een passata die alleen bestaat uit tomaten en een beetje zout. De rest voeg is zelf naar smaak toe, ook altijd een paar verse tomaten.

In het begin kost het even wat tijd om alle etiketten te lezen maar uiteindelijk weet je precies welke producten je zonder problemen in het boodschappenkarretje kunt zetten. Blijf wel alert op veranderingen in de samenstelling van producten, soms worden er zonder aankondiging verandering in het product aangebracht. Dus van tijd tot tijd moet je ook de etiketten checken van producten die je regelmatig gebruikt.

Related Post