Snoep verstandig, eet een banaan!

Bananen hebben de naam dat ze veel calorieën bevatten en worden daarom niet veel gegeten door mensen die willen afvallen. Dat is ontzettend jammer want bananen zijn lekker en gezond! Het is inderdaad waar dat ze voor fruit veel calorieën bevatten maar in verhouding tot andere voedingsmiddelen valt dat erg mee. Een gemiddelde banaan bevat 125 calorieën maar een gevulde koek ongeveer 450. Daarnaast zijn de calorieën uit banaan een stuk gezonder dan de calorieën van een gevulde koek. Ons spijsverteringsstelsel verwerkt liever een banaan met allerlei goede voedingsstoffen dan een gevulde koek met allerlei stoffen waar ons lichaam niet veel aan heeft.

Op internet kun je heel veel voordelen vinden van bananen vinden, ik heb een lijstje gemaakt van de  voordelen die ik belangrijk vindt:

  • Ze bevatten veel vitamines, mineralen en spoorelementen. De belangrijkste hiervan zijn: vitamine B3, B6, A en C en kalium, magnesium, fosfor, ijzer, tryptofaan en selenium.
  • Ze bevatten relatief veel (voedings)vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en zijn van positieve invloed op de algehele lichamelijke gezondheid.
  • Ze bevatten veel en meerdere soorten koolhydraten. Hierdoor is de aanvoer van suikers is gelijkmatig en wordt de energie langzaam verdeeld over het lichaam. Dat zorgt ervoor dat je langdurig kan blijven presteren.
  • Ze bevatten veel kalium. Kalium is belangrijk voor de vochtbalans, de bloeddruk, de zenuwprikkeling en de spierstofwisseling. Ze zorgen ervoor dat je minder snel spierkramp krijgt nadat je getraind hebt.
  • Ze helpen juist bij het verliezen van gewicht omdat ze voor een tussendoortje niet veel calorieën bevatten, juist veel voedingsstoffen en vezels bevatten en je snel een vol gevoel geven.
  • Ze werken zuurremmend, waardoor je maag rustiger wordt na het eten ervan.
  • Ze zijn makkelijk mee te nemen en te eten, je hoeft ze alleen maar te pellen.
  • Ze zijn een heerlijke vervanging voor suiker in bijvoorbeeld yoghurt en havermout. Je kunt ze ook gebruiken tijdens het bakken van cake en koeken, waardoor je geen andere suikers hoeft toe te voegen.

Kortom: alle reden om regelmatig een banaan toe te voegen aan je menu. Ik eet gemiddeld 5 bananen per week, los van de bananen die ik door mijn baksels doe.

Related Post